Ta sałatka na grilla jest jak kot! Błyskawiczna, niepozorna i uwielbia… mruczące rozkoszą podniebienia!
Ta sałatka na grilla jest jak kot!
Moja sałatka to legenda. Legenda rodzinna. Przyniesiona kiedyś jako „przepustka” na rodzinną imprezę, zaczarowała wszystkich – niekoniecznie wyglądem. Smakiem! I powiem Wam, że ta sałatka jest jak kot…
jest szybka: właściwie wystarczy zetrzeć ser
jest niepozorna: wygląda niewinnie i niepozornie, a smakuje… mocno czosnkowo!
chodzi własnymi drogami: można ją robić albo z jogurtem, albo z majonezem, ale… najlepiej, aby przed podaniem miała czas (godzinkę) przegryźć się w lodówce!
łasi się zapachem i smakiem do niemalże wszystkich
uwielbia plener!
w przeciwieństwie do Toma i Jerry’ego – nie rywalizuje, doskonale pasuje do… skwierczącej kiełbaski albo karkóweczki z grilla
uwielbiają ją dzieci! Pod warunkiem, że lubią koty… ekhm… znaczy, czosnek!
Idealna sałatka na grilla:
Przepis:
Składniki:
Około 40 dag sera gouda w kostce
Puszka ananasa w plasterkach lub kawałkach
3-4 łyżki jogurtu naturalnego (bardziej fit) lub majonezu (mniej fit)
4 ząbki czosnku – wtedy jest mocno czosnkowa, jeśli ktoś woli wersję słabszą – wystarczą dwa, będzie „nuta czosnkowa” 🙂
Sól, pieprz
Przepis tradycyjny na sałatkę na grilla:
Ser zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Plastry lub zbyt duże kawałki ananasa (po odlaniu zalewy z puszki) pokroić w kostkę.
Do kubka odmierzyć odpowiednią ilość jogurtu naturalnego lub majonezu (albo miks: 2 łyżki tego i 2 łyżki tego). Wcisnąć do niego wyciśnięty praską czosnek. Dodać szczyptę soli i pieprzu.
Sos z kubka wymieszać z serem i ananasem. Gotowe!
Wersja na Thermomix:
Do naczynia miksującego włóż pokrojony na mniejsze kawałki ser: obrót 4,5, czas: 5 sekund. Szczerze: w thermomixie w tej kwestii oszczędzimy ciut na czasie tarcia tarką, ale ser pozostanie w malutkich kawałkach; a pod postacią „płatków”, jakie daje tarka – jest lepszy. Ja czasem robię tradycyjnie, czasem w Thermomixie – zależy ile mam czasu przed przyjściem gości 😉
Przełóż ser do osobnego naczynia.
Do naczynia włóż pokrojone na kawałki plastry ananasa: obrót 4, czas: 5 sekund. Jeśli nie rozdrobnił się w mniejszą kostkę – powtórz czynność uważając, by nie wyszła miazga!
Przełóż do osobnego naczynia.
Do naczynia wlej odmierzoną ilość jogurtu naturalnego lub majonezu (albo miks: 2 łyżki tego i 2 łyżki tego). Na wirujące noże wrzuć ząbki czosnku: obrót 5, czas 5 sekund. Dodaj sól, pieprz: obrót 3, czas 3 sekundy.
Zmieszaj powstały sos z rozdrobnionym (nie zbyt mocno!) ananasem i serem! Gotowe!
Smacznego!
Do sałatki… zaproś na grilla najfajniejszych znajomych! Lubiących czosnek 😉
Ta sałatka to legenda… Zaproś ją na grilla!
Ta sałatka na grilla jest jak kot! Błyskawiczna, niepozorna i uwielbia… mruczące rozkoszą podniebienia!
Ta sałatka na grilla jest jak kot!
Moja sałatka to legenda. Legenda rodzinna. Przyniesiona kiedyś jako „przepustka” na rodzinną imprezę, zaczarowała wszystkich – niekoniecznie wyglądem. Smakiem! I powiem Wam, że ta sałatka jest jak kot…
Idealna sałatka na grilla:
Przepis:
Składniki:
Około 40 dag sera gouda w kostce
Puszka ananasa w plasterkach lub kawałkach
3-4 łyżki jogurtu naturalnego (bardziej fit) lub majonezu (mniej fit)
4 ząbki czosnku – wtedy jest mocno czosnkowa, jeśli ktoś woli wersję słabszą – wystarczą dwa, będzie „nuta czosnkowa” 🙂
Sól, pieprz
Przepis tradycyjny na sałatkę na grilla:
Ser zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Plastry lub zbyt duże kawałki ananasa (po odlaniu zalewy z puszki) pokroić w kostkę.
Do kubka odmierzyć odpowiednią ilość jogurtu naturalnego lub majonezu (albo miks: 2 łyżki tego i 2 łyżki tego). Wcisnąć do niego wyciśnięty praską czosnek. Dodać szczyptę soli i pieprzu.
Sos z kubka wymieszać z serem i ananasem. Gotowe!
Wersja na Thermomix:
Do naczynia miksującego włóż pokrojony na mniejsze kawałki ser: obrót 4,5, czas: 5 sekund. Szczerze: w thermomixie w tej kwestii oszczędzimy ciut na czasie tarcia tarką, ale ser pozostanie w malutkich kawałkach; a pod postacią „płatków”, jakie daje tarka – jest lepszy. Ja czasem robię tradycyjnie, czasem w Thermomixie – zależy ile mam czasu przed przyjściem gości 😉
Przełóż ser do osobnego naczynia.
Do naczynia włóż pokrojone na kawałki plastry ananasa: obrót 4, czas: 5 sekund. Jeśli nie rozdrobnił się w mniejszą kostkę – powtórz czynność uważając, by nie wyszła miazga!
Przełóż do osobnego naczynia.
Do naczynia wlej odmierzoną ilość jogurtu naturalnego lub majonezu (albo miks: 2 łyżki tego i 2 łyżki tego). Na wirujące noże wrzuć ząbki czosnku: obrót 5, czas 5 sekund. Dodaj sól, pieprz: obrót 3, czas 3 sekundy.
Zmieszaj powstały sos z rozdrobnionym (nie zbyt mocno!) ananasem i serem! Gotowe!
Smacznego!
Do sałatki… zaproś na grilla najfajniejszych znajomych! Lubiących czosnek 😉