Nawet jakby liście nie spadały na chodniki jeszcze trochę pamiętające letnie sandały; nawet jakby wrzosy nie zagajały mnie z witryn okolicznych kwiaciarni; nawet jakby moje dziecko nie musiało ściągać namiętnie czapki, i tak od wczoraj wiedziałabym, że jest jesień. Wczoraj na mój stół wjechała najlepsza zupa dyniowa! Jedyna taka! Bo to jedyny przepis, o który poprosiły mnie moja mama i moja teściowa – najlepsze kuchary świata! 😉 Czyli musi być coś na rzeczy. Rzeczą jest zupa dyniowa w moim garnku. Może być też na Twoim talerzu.
Najlepsza zupa dyniowa
Jeśli moja dyniowa zwiastuje jesień, to jest to jesień ciepła, pachnąca, przypominająca wielkie, zachodzące słońce. Jesień pomarańczowo-żółta. I może ta nasza polska niby złota, a plująca często deszczo-śniegiem jesień nie zasługuje na takie fanfary, to ja i tak co roku witam ją uroczyście: moim zdecydowanym spécialité de la maison. W genach zamiłowanie do niej przekazałam także mojej córeczce: dyniową jemy na śniadanie, na obiad i na kolację 😀 Z grzankami, z pesto, z ryżem. Co tu więcej pisać i robić smaka… Chodźcie spróbować!
PRZEPIS – TABAYOWA ZUPA DYNIOWA
Składniki:
700 g miąższu dyni
2 ziemniaki
mała cebula
ząbek czosnku
1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
łyżeczka przyprawy curry
sól
pieprz
cukier
4 łyżki oliwy
*) W wersji bardziej pikantnej – nie dla dzieci – dodaję odrobinę papryczki chili i pół łyżeczki posiekanego imbiru.
Przygotowanie:
Najpierw trzeba pokroić w kostkę cebulę i posiekać czosnek, a następnie zeszklić je na oliwie.
Dodać dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę, lekko obsmażając.
Dodać przyprawę curry i wszystko wymieszać.
Po około 5 minutach należy wlać wywar i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
Następnie całość należy zmiksować i doprawić do smaku. Gotowe!
Wersja TM:
Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i czosnek, rozdrabniamy: 3 sek/obr.5. Zgarniamy ze ścianek naczynia. Dodajemy 20 g oliwy z oliwek, nakładamy miarkę naczynia i dusimy: 4 min/120 st/obr. 1. W międzyczasie (ja to robię tradycyjnie na patelni: jest szybciej) podsmażam pokrojoną w talarki dynię i ziemniaki. Do naczynia miksującego dodaję podsmażoną dynię z ziemniakami, przyprawę curry, sól, pieprz. Dolewam 800 ml wody (pilnując, aby nie przekroczyć dopuszczalnego poziomu napełnienia naczynia), dodaję czubatą łyżeczkę bulionu warzywnego. Gotuję: 20 minut/100 st/obrót 1. Na końcu zmiksować: 1 minuta/obrót od 5 stopniowo zwiększając do 10.
PESTO DYNIOWO-PIETRUSZKOWE
Do zupy dyniowej obowiązkowo dołączam grzanki – przypieczone w tosterze kromeczki-bagietki lub szybciej i wygodniej dla większej ilości zupożerców: w piekarniku.
A ciepłe kromeczki smaruję pesto i… chrupię wymiennie z kęsem aksamitnej zupy. Cóż Wam będę więcej pisać niż… mniaaam!
Składniki:
120 g pestek dyni (ja używam suchych, gotowych, jestem leniem – nie chce mi się dłubać w tych z dyni, ale można 😉 )
2 ząbki czosnku
3/4 pęczka natki pietruszki
150 g oleju słonecznikowego
sok wyciśnięty z połówki cytryny
łyżeczka oliwy z oliwek lub łyżka oleju dyniowego
garść orzechów z nerkowca (jak nie mam, zastępuję włoskimi)
Przygotowanie:
Pestki dyni oraz orzechy drobno posiekać lub użyć blendera – nie blendować na całkowitą miazgę, tylko do rozmiaru „okruchów”. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z nim pestki. W blenderze zmiksować razem: rozdrobnione pestki dyni, orzechy, czosnek, olej słonecznikowy. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać jej listki. Dodać do dyniowo-orzechowej miazgi posiekaną pietruszkę, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz i wszystko razem zblendować do uzyskania konsystencji kremowego pesto.
Wersja na TM:
Pestki dyni oraz orzechy włożyć do naczynia miksującego: 5 sekund/obrót 6. Przesypać do oddzielnego naczynia. Następnie do naczynia włożyć czosnek: 5 sekund/obrót 7, zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia i dodać do niego zmielone wcześniej pestki i orzechy. Wlać olej słonecznikowy i miksować 10 sekund/obrót 6. Umytą i osuszoną natkę pietruszki (część liściastą, porwaną na kawałki) umieścić w naczyniu miksującym: 10 sekund/obrót 7. Dodać sok z cytryny, oliwę, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem zmiksować 5 sekund/obrót 5. Konsystencja powinna być kremowa.
Najlepsza zupa dyniowa! (dla Małych i Dużych)
Nawet jakby liście nie spadały na chodniki jeszcze trochę pamiętające letnie sandały; nawet jakby wrzosy nie zagajały mnie z witryn okolicznych kwiaciarni; nawet jakby moje dziecko nie musiało ściągać namiętnie czapki, i tak od wczoraj wiedziałabym, że jest jesień. Wczoraj na mój stół wjechała najlepsza zupa dyniowa! Jedyna taka! Bo to jedyny przepis, o który poprosiły mnie moja mama i moja teściowa – najlepsze kuchary świata! 😉 Czyli musi być coś na rzeczy. Rzeczą jest zupa dyniowa w moim garnku. Może być też na Twoim talerzu.
Najlepsza zupa dyniowa
Jeśli moja dyniowa zwiastuje jesień, to jest to jesień ciepła, pachnąca, przypominająca wielkie, zachodzące słońce. Jesień pomarańczowo-żółta. I może ta nasza polska niby złota, a plująca często deszczo-śniegiem jesień nie zasługuje na takie fanfary, to ja i tak co roku witam ją uroczyście: moim zdecydowanym spécialité de la maison. W genach zamiłowanie do niej przekazałam także mojej córeczce: dyniową jemy na śniadanie, na obiad i na kolację 😀 Z grzankami, z pesto, z ryżem. Co tu więcej pisać i robić smaka… Chodźcie spróbować!
PRZEPIS – TABAYOWA ZUPA DYNIOWA
Składniki:
700 g miąższu dyni
2 ziemniaki
mała cebula
ząbek czosnku
1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
łyżeczka przyprawy curry
sól
pieprz
cukier
4 łyżki oliwy
*) W wersji bardziej pikantnej – nie dla dzieci – dodaję odrobinę papryczki chili i pół łyżeczki posiekanego imbiru.
Przygotowanie:
Najpierw trzeba pokroić w kostkę cebulę i posiekać czosnek, a następnie zeszklić je na oliwie.
Dodać dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę, lekko obsmażając.
Dodać przyprawę curry i wszystko wymieszać.
Po około 5 minutach należy wlać wywar i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
Następnie całość należy zmiksować i doprawić do smaku. Gotowe!
Wersja TM:
Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i czosnek, rozdrabniamy: 3 sek/obr.5. Zgarniamy ze ścianek naczynia. Dodajemy 20 g oliwy z oliwek, nakładamy miarkę naczynia i dusimy: 4 min/120 st/obr. 1. W międzyczasie (ja to robię tradycyjnie na patelni: jest szybciej) podsmażam pokrojoną w talarki dynię i ziemniaki. Do naczynia miksującego dodaję podsmażoną dynię z ziemniakami, przyprawę curry, sól, pieprz. Dolewam 800 ml wody (pilnując, aby nie przekroczyć dopuszczalnego poziomu napełnienia naczynia), dodaję czubatą łyżeczkę bulionu warzywnego. Gotuję: 20 minut/100 st/obrót 1. Na końcu zmiksować: 1 minuta/obrót od 5 stopniowo zwiększając do 10.
PESTO DYNIOWO-PIETRUSZKOWE
Do zupy dyniowej obowiązkowo dołączam grzanki – przypieczone w tosterze kromeczki-bagietki lub szybciej i wygodniej dla większej ilości zupożerców: w piekarniku.
A ciepłe kromeczki smaruję pesto i… chrupię wymiennie z kęsem aksamitnej zupy. Cóż Wam będę więcej pisać niż… mniaaam!
Składniki:
120 g pestek dyni (ja używam suchych, gotowych, jestem leniem – nie chce mi się dłubać w tych z dyni, ale można 😉 )
2 ząbki czosnku
3/4 pęczka natki pietruszki
150 g oleju słonecznikowego
sok wyciśnięty z połówki cytryny
łyżeczka oliwy z oliwek lub łyżka oleju dyniowego
garść orzechów z nerkowca (jak nie mam, zastępuję włoskimi)
Przygotowanie:
Pestki dyni oraz orzechy drobno posiekać lub użyć blendera – nie blendować na całkowitą miazgę, tylko do rozmiaru „okruchów”. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z nim pestki. W blenderze zmiksować razem: rozdrobnione pestki dyni, orzechy, czosnek, olej słonecznikowy. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać jej listki. Dodać do dyniowo-orzechowej miazgi posiekaną pietruszkę, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz i wszystko razem zblendować do uzyskania konsystencji kremowego pesto.
Wersja na TM:
Pestki dyni oraz orzechy włożyć do naczynia miksującego: 5 sekund/obrót 6. Przesypać do oddzielnego naczynia. Następnie do naczynia włożyć czosnek: 5 sekund/obrót 7, zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia i dodać do niego zmielone wcześniej pestki i orzechy. Wlać olej słonecznikowy i miksować 10 sekund/obrót 6. Umytą i osuszoną natkę pietruszki (część liściastą, porwaną na kawałki) umieścić w naczyniu miksującym: 10 sekund/obrót 7. Dodać sok z cytryny, oliwę, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem zmiksować 5 sekund/obrót 5. Konsystencja powinna być kremowa.
Smacznego Bayowi! 😉 Dajcie znać jak wyszło!